2010/09/20

Äppelkaka


Kvällen till ära blev det en gammeldags Äppelkaka alá Leila Lindholm. Helt fantastisk god. Barnen hjälpte till med kakan och åt smeten som blev kvar. Inte en droppe smet till deras mamma. Stackars mig. Men desto mer färdig kaka fick jag ner när de gått och lagt sig :o)
Va tusan hände med att jag skulle vara nyttig denna vecka. Jag kan inte ens hålla mig 1 dag..... tragiskt! ha ha
Testpanelens resultat blev Mycket Väl Godkänt

Ingredienser

Smeten:
3 st ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g mandelmassa
Fyllning:
2 st stora äpplen
2 msk smör
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel
Smör och ströbröd till formen

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

5. Tillsätt riven mandelmassa i smeten.

6. Kärna ur och skär äpplena i bitar. Stek dem i smör, strösocker och kanel tills de fått stekyta och börjar mjukna.

7. Blanda äppelbitarna med smeten och fyll en smord och bröad sockerkaksform.

8. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

9. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar